Lessons Learned ... Communicatie & Website

... PC. Telefoon. Mobiel. Email. Internet. Website. Blog. Facebook. Twitter. Alles kan.

Communicatie met het thuisfront, vrienden of zelfs met 'de zaak' - hoever je hierin wilt gaan is voor iedereen verschillend. Wij vonden het nuttig én leuk om een 'intensief' contact met het thuisfront te onderhouden, vooral om 'ongerustheid' bij de achterblijvers weg te nemen. Zo zijn wij in 2002 begonnen met deze website: doorgeven waar we zijn, verslagen in logboek-vorm, foto's op de site zetten. Toen hadden we nog geen Reisblogs, Facebook of Twitter.

De technologische ontwikkelingen gaan heel snel, onze oorspronkelijke pagina's hierover zijn inmiddels al ver achterhaald - vandaar dat we het hier heel beperkt houden.

PC of Laptop


Laptop De laptop hoeft absoluut geen nieuwe te zijn. Je gebruikt hem in een omgeving (vochtig, zout ...) die niet bepaald bevorderlijk is voor electronica, en laptops van 2-3 jaar oud voldoen ruimschoots aan de technische eisen: ze beschikken over WiFi, meerdere USB -poorten, DVD brander en voldoende schijf- en geheugenruimte.

Wil je de computer gebruiken voor electronische navigatie of linken met de boordapparatuur dan moet hij ook onderweg stand-by staan - en heb je dus een beugel of platform nodig waarmee je hem vast kunt zetten! En een 12V adapter, een converter is niet efficiënt en maakt herrie.

Als we nu voor langere tijd weg zouden gaan, is het niet eens een discussie: dan zet ik een 'vaste' mini-PC in de boot, met een flatscreen op de navigatie-tafel (draaibaar naar salon). Bij iedere computerwinkel met wat verstand van zaken kun je zelf een compact model voor maritiem gebruik in elkaar knutselen: zo eenvoudig en betrouwbaar mogelijk, 12 V, lage processor (geen geforceerde koeling!), fanless, USB slots, en WiFi, met een externe (USB) DVD lezer / brander. Past in een salonkastje!

E-mail en ISP


email Neem een abonnement bij een ISP (Internet Service Provider) waarvan je zeker weet dat deze vanuit het buitenland benaderbaar is! Het uitlezen van mail is niet het probleem, je POP3 account kun je uitlezen via Internet, het versturen van mail is vaak wèl een probleem. Ook blokkeren sommige ISP's FTP-verbindingen uit het buitenland!
Je kunt zónder ISP, en een zogenaamd (IMAP) Gmail of Hotmail-account openen. Tegenwoordig hebben ze in vrijwel iedere haven wel WiFi, anders moet je even het dorp in.

TIP: Neem vóórdat je weggaat een nieuw e-mail adres ter voorkoming van ongewenste-, spam- of junk-mail. Meld je af bij nieuwsgroepen, distributielijsten e.d. als je daar nu mail van ontvangt en je dat e-mail adres aanhoudt.

Mobiele telefoon of Tablet en Provider


iPhone Wat minder relevant dan vroeger, omdat je nu vrijwel overal (betaald of onbetaald) eenvoudig via WiFi een Internet-verbinding tot stand kan brengen en niet meer de mobiele telefoon als modem nodig hebt.

Het is wel prettig als backup voor Internet-toegang als je geen WiFi-vervinding kunt leggen of er geen Internetcafé in de buurt is. De smartphones van tegenwoordig kunnen ook als WiFi 'hotspot' fungeren, geen gedonder met kabeltjes, infrarood of bluetooth.

TIP: Als je alleen belt / gebeld wilt worden (dus geen dataverkeer) kun je overwegen om ter plekke pre-paid kaarten te kopen - check van te voren of je mobile deze accepteert (anders moet deze even 'gekraakt' worden).

TIP: Dataverkeer is nog steeds schofterig duur. Ik ben daarom van KPN naar Vodafone overgestapt. Check de tarieven per MB dataverkeer, anders krijg je een hartverzakking als je de eerste rekening krijgt. Ik heb voor een Internet op Reis bundel gekozen.

TIP: Mocht je het Internet willen gebruiken voor het ophalen van weersberichten, weerkaarten e.d. zorg dan dat je vóór vertrek deze sites (per land!) opslaat als Favorites, dat scheelt je dure zoektijd. Kies een aanbieder van weerkaarten die je bevalt en blijf daarbij, dat maakt interpretatie makkelijker.

Lessons Learned


Website Onderweg

Wij zijn in 2002 gestart met de website als middel om in één keer alle informatie te geven, in plaats van meerdere telefoontjes, e-mails e.d.

Bij aankomst werkten we de "Last News" pagina bij. Familie is minder ongerust én vinden het over het algemeen erg leuk om je te volgen. Wij hebben erg veel positieve reacties op de site gehad!

Tegenwoordig zetten we even een berichtje op Facebook of Twitter.

TIPS:

Maak het raamwerk van de site voor vertrek in Nederland.
Tijdens de trip hoef je je dan alleen maar te bekommeren over de inhoud;

Maak de pagina's die je regelmatig denkt te verversen ('Laatste Nieuws') zo efficiënt (lees: zo klein in Kb) als mogelijk; hak reisverslagen / teksten zoveel mogelijk op in blokken, zodat je alleen de laatste, beperkte file hoeft te verzenden;

Digitale foto's zijn heel erg leuk, maar ook erg groot ... voor het bekijken op de PC kun je ze terugbrengen naar 72 dpi / 70-80 Kb, dat is een prima kwaliteit en scheelt erg veel upload-tijd.

Reisblog

Makkelijk is het om een standaard Blog aan te maken. Daar kun je in blokjes (afzonderlijke blogs) ook tekst en foto's uploaden, zoals WaarBenJij.nu.

Wil je iets verder gaan en offline kunnen werken: met WordPress is het simpel (duizenden templates) om een Blog-site te maken. De techniek is geheel verzorgd, je kunt je focussen op de inhoud.