Lessons Learned ... Weerberichten

... weerberichten bemachtigen onderweg - meestal hèt gespreksonderwerp in de marina.

Weersberichten zijn eigenlijk nooit echt een probleem geweest. Zolang 'land-in-zicht' is voor een 2-3 dagen kom je uitstekend uit de voeten met NavTex, marifoon en een goede wereldontvanger.
We hebben het eerder gezegd: de Reeds McMillan geeft voor iedere locatie een handig overzicht van de mogelijkheden om weersberichten te verkrijgen: welk marifoonkanaal, welke tijd, welke frequentie SSB etc. Over de marifoon kun je op gezette tijden een weerbericht ontvangen en eventueel zelfs opvragen.

NavTex. Overal en Altijd.


Navtex De NavTex is simpelweg noodzakelijk: per gebied een, naar onze ervaring redelijk betrouwbaar, zij het globaal, weersbericht. Je hebt er geen omkijken naar, ze komen automatisch binnen en je kunt ze zo vaak nalezen als je wilt.
De NavTex geeft eigenlijk alleen een windverwachting, aangevuld met een zicht- en sea state-verwachting, geen uitspraak over het 'algemene' weer (zonnig, regen?). Zij beslaan altijd een groot gebied, en een periode van 12-24 uur.

Het loont de moeite om óók een lokaal weersbericht te bekijken / te beluisteren, deze zijn gedetailleerder m.b.t. tijdstippen waarop wind komt (of wegvalt) en vaak onderverdeeld naar ochtend / middag / avond en nacht. Het verkrijgen van meerdaagse verwachtingen is lastiger, en de betrouwbaarheid overigens ook stukken minder, zeker als het weer 'instabiel' is.

GRIB-Files


Grib-file We maken (leve het Internet en WiFi in veel havens) tegenwoordig veel gebruik van Grib-files. Het freeware programma XyGrib is zonder meer uitstekend. De (hoge resolutie) bestanden zijn klein en zelfs met GPRS via de mobiele telefoon zó binnen.
De interpretatie is simpel, en onze ervaringen met de betrouwbaarheid van grib-files zijn goed. We dubbelchecken wel altijd met NavTex en andere weerberichten, maar met name de langere termijn-voorspellingen (2-3 dagen) zijn zeer bruikbaar.
In Nederland gebruiken we de HARMONIE-modellen van KNMI, langs de Franse / Engelse kust de Arome-modellen. Op de iPad zijn deze ook in te lezen, met de uitstekende Windy-app (in de Pro versie ook met meerdere weermodellen, ook ECWMF). Het blijven wel computer-gegenereerde files en interpretaties!
In de meeste huidige navigatiesoftwareprogramma's zit een ingebouwde Grib-viewer, incl. het automatisch ophalen van de onderliggende grib-files. WindGuru en Windfinder zijn op dezelfde datamodellen gebaseerd, maar weten de lokale omstandigheden (open water, kapen, land) op de een of andere manier goed in te brengen en brengen iets meer 'nauwkeurigheid'.

Weerkaarten


Weerkaart Als je een Internetverbinding hebt, is er geen beter alternatief voor weersberichten dan goed leesbare weerkaarten. Wij werken graag met de Engelse weer-kaarten (zie rechts) van meteo.co.uk. Die zijn goed leesbaar (kleur), en makkelijk binnen te halen.
NB: het interpreteren van weerkaarten is een vak apart. We hebben de cursus gedaan, maar hebben ieder jaar wel weer even een opfrissing nodig.

TIPS


Zorg ervoor dat je een overzicht hebt van de NavTex regio's en uitzendstations. Helaas gebruiken de Engelsen, de Fransen en de Spanjaarden hun 'eigen' indeling en hebben verschillende namen voor dezelfde gebieden ..... wij hadden een boekje van Meteo France (ligt bij iedere marina) met een overzichtje van deze verschillende regio's. Handig!

Het maandblad Zeilen geeft ieder jaar een weerberichten-bijlage uit. Een handig A5 overzicht van alle kanalen, frequenties en tijdstippen voor het verkrijgen van weersberichten in Europa!

Laat station S (UK) ingeprogrammeerd staan: hierop komt regelmatig wél een 'Extended Outlook' binnen met een meerdaagse verwachting en de bewegingen van de grotere hoge- en lage-drukgebieden. Zie onze Concarneau-special, een logboekdeel uit onze Sailabout 2004, voor het belang hiervan :);

Een 'vertaal-overzicht' van veelgebruikte termen in Frans en Spaans is zeer nuttig. Goede bestudering van de McMillan Reeds levert je altijd wel een Engelstalige uitzending over de marifoon op, maar die zijn minder frequent;

Wij hebben ooit een meteorologie-cursus gedaan - op zich al heel leuk, maar zeker nuttig als je naar (meerdaagse) weerkaarten staat te staren ... het boekje 'Meteorologie voor watersporters' is een uitstekend naslagwerkje.

Lessons Learned


Betrouwbaarheid?

Tja. Wat zal ik zeggen. Soms wel. Soms ook niet.

Nu schijnt het gebied rond het Kanaal heel lastig te zijn voor goede weersvoorspellingen, vanwege de geografie (land, water, stroom, kapen e.d.).

Laten we zeggen dat je wel kunt vertrouwen op het onderscheid weinig wind versus veel wind.
Bij weinig wind, tot 3 BF kan het van alles zijn, geen wind, uit een heel andere richting dan voorspeld of (het ergste) 'variabel' - we hebben 360 graden draaiende wind meegemaakt.

Bij veel wind, vanaf laten we zeggen een voorspelde 5 BF, klopt de windrichting meestal goed en is de wind vrij stabiel. Buiten staat er dan wel zomaar dik 6 BF, en uitschieters naar 7 komen voor.


De stormwaarschuwingen op de Navtex, zeker als ze 'imminent' zijn kloppen vrijwel altijd. Maar dan heb je zelf de barometer ook al een val zien maken.

Wereldontvanger

Een wereldontvanger is heel prettig, en kost haast niets meer.

Werledontvanger
De goed geteste Sangean kun je voor rond de € 50 vinden op Internet.
Naast de ontvangst van weerberichten (de BBC Shipping Forecast 2 x per dag) is af-en-toe het luisteren naar de Wereld-omroep best lekker.